woensdag 16 november 2022

Nogmaals Tulpengalmijt

 

Niet iedereen snapt het hoe het nou zit met die mijten in bloembollen, dat bleek maar weer eens op de informatiebijeenkomst Galmijt challenge – waar een van de deelnemers een totaal verkeerd beeld schetste op de vraag of de galmijten in het gewas bereikbaar zijn met een spuitmiddel. Het antwoord moet zijn NEE.

In mijn boek (blz. 106) beschrijf ik hoe de bloemaantasting ontstaat. Dat galmijten vanuit de bol met de spruit mee omhoog komen, ik vond ze namelijk altijd in de bloemknoppen voordat deze open gingen. Bloemschade ontstaat NIET in de schuur maar NA opkomst van het gewas! 

Wellicht was hij in de war met de bollenmijt. De bollenmijt is, in combinatie met ethyleen, alleen een probleem in de bewaring van de bollen.  Deze mijten zoeken de bloem op in de bol en veroorzaken kernrot (blz108 “Tulpenziekten, per groeistadium in beeld”). Tulpenziekten (9789087403003) | Roodbont Publishers

Links: bloem tulp met tulpengalmijt symptomen. Rechts: microscopische afbeelding galmijten.


donderdag 3 november 2022

Tulpengalmijt weer actueel!

 

Tulpengalmijt is een plaag tijdens de bolbewaring van tulpen en daarom belangrijk voor alle bedrijven met tulpen,  bollen- en bloementeelt, handels bedrijven. 

Roodverkleuring op tulpenbol door aantasting tulpengalmijt.
In cirkel, microscoop opname van de galmijten.

 

In mijn eerste blog schreef ik er al over "Bestrijdingsmogelijkheden tulpengalmijt nu en in de toekomst”. Nu wordt het weer actueel omdat het middel Movento in de nabije toekomst, niet meer toegepast kan worden. Nu wordt er naarstig gezocht naar alternatieven, zie de  “Challenge Starthubs” om het galmijtprobleem op te lossen (Greenity 1-11-2022).

Toen ik in de jaren ’70 op het Laboratorium voor bloembollenonderzoek kwam werken, was een van mijn eerste uitdagingen een alternatief te vinden voor Blauwzuurgas. Blauwzuurgas werd gebruikt tegen zo’n beetje alle bloembol bewaar plagen.

We waren toen blij met Actellic, dat middel werkte op een totaal andere manier, maar de bloembollenplagen konden daarmee goed onder controle gehouden worden.

Het onderzoek ging door, gezocht werd naar beheersing zonder chemische middelen. Natuurlijke vijanden werden gescreend, cultuurmaatregelen getest en alternatieven als etherische oliƫn, Ozon, Gamma-stralen, warme- en koude behandelingen (droog en nat) en laag zuurstof, uitgeprobeerd.

Tijdens de zoektocht naar alternatieven voor Actellic, kwam Movento. Geen ruimtebehandeling, maar een gewasbespuiting houdt de plaag onder controle en daarmee was de druk weer van de ketel. Nu ook Movento lijkt te verdwijen is er weer interesse in de alternatieven.

Mijn niet chemische alternatieven vind je in mijn boek “Tulpenziekten, per groeistadium in beeld”. Tulpenziekten (9789087403003) | Roodbont Publishers 

maandag 17 oktober 2022

Amaryllis, Grote Narcisvlieg en Wortellesie-aaltjes.

 
Er zijn amaryllis soorten ontwikkeld die je in Nederland buiten kunt telen. In zo’n bolbloementeelt komen natuurlijk ook ziekten en plagen voor. Waar je rekening mee moet houden zijn onder andere, grote narcisvlieg, trips, wortellesieaaltjes en de schimmel stagonospora.

Zo had ik mijn amaryllisbol buiten geplant en van de week opgerooid. De donkere plek aan de onderkant van de bol viel op, plaatselijk ontbraken daar wortels en bij het aansnijden zag ik een rond gaatje. Na een tijdje kwam een narcisvlieg larve nieuwsgierig zijn kopje naar buiten.  


De vlezige wortels aan de bol zaten vol met rode langwerpige vlekjes, lesies. In deze lesies vond ik vele wortellesieaaltjes na onderzoek met mijn binoculair.

zondag 13 maart 2022

Voorjaar- over tulpen en kwade grond-.

 


Houd je ook zo van tulpen en bent je nu ook zo benieuwd naar de opkomst? 

Ik kijk regelmatig of ik al wat zie waar ik bollen plantte. Het komt soms namelijk wel eens voor dat ze niet boven de grond komen. Waarom niet vraag ik me dan af, waren de bollen niet goed, heb ik zieke bollen geplant of mankeert er wat aan mijn grond?

Als er wat aan mijn grond mankeert wil ik dat wel weten, want volgend jaar wil ik weer tulpen in mijn tuin. Heb ik mijn grond soms kwaad gemaakt door elk jaar bollen op dezelfde plek te planten?
Ik weet dat de meest voorkomende ziekte in tuin of park kwadegrond is! Kwadegrond een schimmelziekte, die verhindert dat de tulpen goed op komen.

Witte bolletjes op de aangetaste spruit, dus kwadegrond aantasting!

Als  ze niet goed opkomen, doe ik een eenvoudig "kwadegrond testje". Ik spit de slecht en niet opgekomen planten uit de grond, wikkel ze met aanhangend grond in een vochtige doek of keuken papier en bewaar dit  in een bakje of plastikzak zodanig dat het niet uit kunnen drogen. Na 3 tot 5 dagen kijk ik of er op de rottende plantendelen witte bolletjes zijn gekomen. Witte bolletjes van de schimmel Rhizoctonia tuliparum, de veroorzaker van kwadegrond. De jonge witte bolletje worden later zwart en van binnen licht violet van kleur.

Zie ik witte (of zwarte) bolletjes dat weet ik dat ik kwade grond heb! Volgend jaar dus op een andere plek bollen planten of grond verversen.