zaterdag 30 mei 2015

Leliehaantje, Lilioceris lilii; ei en larve

Het leliehaantje kan een ernstige plaag vormen op lelies in parken en tuinen. Zowel de volwassen kever als de larven voeden zich aan de bladeren, bloemen, zaaddozen en de opperhuid van de stengel, waardoor in ernstige aanvallen alleen een uitgedroogde stengel achterblijft.

Parende leleihaantje kevers op lelie plant
De kever, de volwassen leliehaan, vreet ronde gaatje in de bladeren. Na paring legt ze haar eieren aan de onderkant van het blad. Als de eieren uitkomen hebben ze gelijk voedsel. Het volwassen leliehaantje is een rode kever, de eieren oranje-rood en de larven bleek oranje bedekt met donkere uitwerpselen.
Rijtje eieren van het leliehaantje op onderkant van blad
 

Larven van leliehaantje bedekt onder haar eigen uitwerpselen

woensdag 27 mei 2015

Leliehaantje, kever

Zie hier het leliehaantje, ook bekend onder de internationale Latijnse naam Lilioceris lilii, vreten aan lelies in de tuin.
De kever, de volwassen leliehaan, vreet ronde gaatje in de bladeren. Na paring legt ze haar eieren aan de onderkant van het blad. Als de eieren uitkomen hebben de larven gelijk voedsel, ze vreten het hele blad op tot aan de stengel en gaan door naar andere bladen of zelfs de bloemknoppen als hun honger nog niet is gestild.


leliehaantje op lelie 




Parende kevers leliehaantje