vrijdag 27 februari 2015

Kas als energiebron: Chinese boogkas

In het Noordoosten van China staan hele dorpen vol met boogkassen. Een dikke muur met een halve boog van doorzichtig plastic. Al deze kassen zijn naar het zuiden gericht om in de winter maar zoveel mogelijk zonnestralen op te kunnen vangen.
Wie wel eens op winstersportvakantie is geweest kent het wel, het heerlijke zonnetje overdag dat je opwarmt, ook als het vriest.
De muur en kasgrond worden overdag door de zon opgewarmd en geven deze warmte ‘s nachts weer geleidelijk af.  Zo is het mogelijk zonder gebruik te maken van extra warmte van gas of olie, in de koude winters die ze daar hebben groentegewassen en bloemen te telen.
Deze aloude methode is dus zo gek nog niet. Misschien kunnen we die methode wel gebruiken in onze moderne kassen?
Boogkas Noord-Oost China

zaterdag 21 februari 2015

Bestrijdingsmogelijkheden tulpengalmijt nu en in de toekomst

Gisteren met de KAVB de bestrijdingsmogelijkheden van trips, mijt en wolluisplagen, nu en in de toekomst besproken.

Voor tulpengalmijt (foto) leverde dat voor mij geen verrassingen op.

De mogelijkheden van nu op een rij;
1. het middel Movento is hiervoor toegelaten.
2. de ULO behandeling, bewerkelijk en duur wordt al gebruikt door biologische telers en werkt bij een goede uitvoering.
3. Monitoring om na te gaan of je partij/kraam besmet is, is nog nieuw maar kan veel besparing geven. Niet besmet betekent geen bestrijding nodig in het volgende jaar. Wel even om denken dat je rooit in schone kisten en bewaard in een schone cel met galmijtvrije bollen.

Voor in de toekomst denken de deelnemers aan dompelen in middelen na het rooien al dan niet biologisch. Zelf zie ik daar niet zo veel in omdat je met dompelen de bollen weer nat maakt en schimmelziekten zoals zuur verspreid. De biologische oplossing met kleine roofmijten is nog heel ver weg.
Maar als het bollenvak echt minder middel wil gaan gebruiken, zullen de telers en telersorganisaties zich minder afhankelijk moeten opstellen tegenover de gewasbeschermingsmiddelenverkopers (-adviseurs). De gewasbeschermingsmiddelenverkopers hebben vaak andere belangen. Zo zouden telers en KAVB bijvoorbeeld een tegenhanger, een adviseur die gespecialiseerd is in alternatieve duurzame oplossingen, in de arm kunnen nemen.